Punaisen mökin tarinoita

kirsema tarinoi tässä blogissa mökkielämästä. Tervetuloa siis mökkeilemään kanssani!

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Paikkakunta

Kuten edellisessä tarinassa kerroin tuosta lehdenhakureissustani kylän ainoaan kauppaan, niin kaupan täti kertoi myöskin, että johtajisto vaatii myynnin kasvua. No yksi myyntivaltti on tietenkin päivän lehdet, mutta jos ne tulee vasta iltapäivällä, niin miten myynnin käy aamun varhaisina tunteina. Ei varmaan ainakaan nostata myyntiä. No tuostapa tulikin sitten mieleeni vähän hakea tarkempaa tietoa tästä kylästä.

Tämä on entinen kunta, joka perustettiin v. 1869 ja vuonna 2009 se liittyi kuntaliitoksen myötä Salon kaupunkiin. Asukkaita on alle 2000, viimeisimmän tiedon, jonka löysin oli v. 2008, jonka mukaan asukkaita rapian päälle 1800, mutta kesämökkiläisiä täällä on oman käsityksen mukaan aika paljon.


Puukirkko vuodelta 1859 on päätytornillinen pitkäkirkko. Kylän kirkko muodostaa lehtevän kirkkotarhan ja siihen liittyvän terassoidun hautausmaan ja vanhan kellotapulin kanssa maisemallisen kiintopisteen.
Länsitornillisessa pitkäkirkossa on keltaiseksi maalattu pysty ulkovuoraus, pitkien sivujen ikkunat ovat kahdessa kerroksessa, ylemmät on korostettu ulkonevalla ylälistalla. Kattokulma on loiva. Runkohuonetta matalampi sakaristo on kirkon itäpäässä. Kirkkosalia reunustaa lehterikerros.
Kirkkotarhassa oleva lounaissuomalaista tapulityyppiä oleva kolmikerroksinen sipulikupolilla varustettu kellotapuli on vuodelta 1800.
Kuva lainattu Wikipediasta.
Täällä on toiminut vuosina 1813–1960 lasitehdas, joka on yksi Museoviraston vuonna 2009 määrittelemistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Lasitehtaan tuotteina olivat aluksi pullot, apteekkilasi ja yksinkertainen talouslasi, myöhemmin myös väritön ikkunalasi. Tehdas paloi kertaalleen, mutta rakennettiin uudelleen. Uuden, ties monenneko, omistajan myötä tuotantoon tulivat taas pullot. Vuonna 1943 tehtaalle tuli uusi toimitusjohtaja ja tehdas jatkoi tomintaansa valmistaen lähes pelkästään olut- ja virvoitusjuomapulloja.

Täältä löytyy myös lentokenttä, jossa järjestetään vuosittain mm. katuautojen kiihdytystapahtuma.

Että tällaisessa kylässä oleskelemme mökkeillessämme.

lomailevin terkuin

- kirsema -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit vierailulla ja arvostan mukavaa kommenttiasi!

Anonyymit käyttäjät eivät voi jättää kommentteja!