Punaisen mökin tarinoita

kirsema tarinoi tässä blogissa mökkielämästä. Tervetuloa siis mökkeilemään kanssani!

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

"Puuseppää aina tarvitaan"

Remonttihommiksihan se sitten meni. Vuonna 2008 hiihtolomalla uusittiin saunaan kiuas ja uudet kiuaskivet. Kyllä tuleekin hyvät löylyt! Toista kuin kotona olevasta "leivänpaahtimesta", josta tulee vain kuiva kuuma hönkäys. Sinänsä tämä ei mitään varsinaista remonttia ole, mutta laitoinpahan kuitenkin tämän tuiki tärkeän tiedon tänne. 

Saman loman aikana tuli myös kaadettua yksi suuri mänty lammen rannalta. Kylläpä olikin työn täyteinen viikko. No eihän sitä koko viikkoa voi mönkijälläkään ajella rataa pitkin ;)Koska puu kaadettiin jäälle ja pilkottiin siellä, pitihän ne jäljet/sotkut myös siivota. Tässä ajelen ekaa kertaa elämässäni puskulevyn kanssa.


Ja sitten niihin remonttihommiin. Ensimmäinen varsinainen isompi remontti tehtiin keittiöön v. 2008 vaihtamalla kaapistot ja samalla uusittiin kaasuliesi ja jääkaappi. Seinät saivat uuden värin, aavistuksen vihertävän sävyn ja kaapiston välitila sai suojakseen plexilasilevyt, nekin vihertävää sävyä. Seuraavana kesänä oli tarkoitus jatkaa sisäpuolen maalaamista tuvan puolelta, mutta sitä kesää ei ole vielä tullut. On vain tullut uusia projekteja tilalle ja nehän ei muuten ihan heti sitten lopukaan, lista on lohduttoman pitkä :(

Vanhan keittiön purku käynnissä. Tähän kohti täytyy vähän täsmentää tätä ukin rakenusprojektia. Mökissä on käytetty hyvin paljon kierrätyskamaa, joten senkin vuoksi on jo aika hieman päivittää mökkiä. Varsinainen keittiö on mitoitettu yhdelle ihmiselle ja kahden henkilön siellä samaan aikaan ollessa, on siellä valtaisa ruuhka ja siinä kohti voi alkaa vaikka laulamaan "pylly vasten pyllyä pump pump". 


Tämän näköinen siitä sitten tuli. Ei nämäkään kaapisot uudet ole, käyttettynä ne ostettiin, mutta ovat hyvässä kunnossa. Ehkä jatkamme sitä ukin mottoa, että kyllä tämä remontti meidän ajan kestää ja hoitakoon jälkipolvi sitten jatkon ;)
Ja kun kerta keittiö uusittiin, laitettiin samalla vaihtoon myös jääkaappi. Tiskipöydän tasoa jouduttiin jatkamaan muutamalla kymmenellä sentillä jotta jääkaappikin saatiin paikalleen. Entinen jääkaappi oli samassa kohtaa, mutta sen alapuolella oli umpikaappi. Uuteen keittiöön en halunnut enää umpikaappia tähän kohtaan ja isäntä rakenteli sitten avohyllyköstön jääkaapin alle. 

Ennen remonttia vanha kaasuhella oli sijoitettu puuhellan viereen, mutta remontin myötä uusi kaasuliesi sai uuden paikan ikkunan edestä. Siinä on mukava kokailla ja seurata ulkoelämää ja lisäksi on paljon valoisampi paikkakin. Lieden alle jäettiin puukopalle tila, jossa on vedettävä taso. Ja niin kuin kuvasta näkyy, on mökki sen verran perinteinen, että siellä ei ole juoksevaa vettä, paitsi jos juoksee veden kaivolta ämpärin kanssa.


V. 2009 mökin ulkokuori sai uutta punamultamaalia niskaansa. Tässä urakassa oli myös mukana isännän veli, joka sitten ekaa kertaa kiivetessään tikkaille, päätti heittää tikkaat nurin mennen itse mukana ja murtaa ranteensa. Tämän koomin ei ole häntä pahemmin pyydetty mukaan remonttihommiin, varsinkaan jos täytyy lattiaa korkeammalle kiivetä. Parempi on, kun hän pysyttelee maan tasalla ja hoitelee ihan muita hommia siellä. Auttamassa oli myös naapurin emäntä silloin tällöin, kun kyllästyi omalla mökillä puurtamiseen. Myös isännän toinen sisko miehensä kanssa olivat lomailemassa mökillä ja kuinka ollakaan, myös heille jätetiin maalit ja pensselit käyttöön. Ja ahkerasti olivatkin tehneet hommia siellä.

Toissa kesänä, eli siis v. 2011, oli vuorossa terassin lautojen vaihto. Kuvittelimme uusivamme vaan laudat sekä kaiteet, mutta kun vanhat laudat oli purettu, tulikin pienoinen yllätys vastaan. Parrut, jotka kannattelevat terassilautoja (en tiedä millä nimellä niitä kutsutaan), olivat osittain lahonneet. Eihän siinä muu auttanut, kun laittaa myös uusia parruja tilalle. Terassi saatiin laudoitettua ja himpun verran levennettyä, mutta ne kaiteet...laitettiin vanhat takaisin väliaikaisesti ja tarkoitus oli laittaa viime kesänä uudet kaiteet, mutta ehkä ne kaiteet saadaan tänä kesänä aikaiseksi :) Ja tähän saamattomuuteen oli hyvä syykin: lintu rakensi pesänsä perheelleen ja perhettähän ei voi häiritä.

Tämä terassin remonttiprojekti ei ollut mitenkään mieluisaa puuhaa, koska sattui olemaan aika lämmin kesä. Aurinko siis alkaa paahtamaan jo melko aikaisin aamusta tänne takapihan puolelle jatkuen iltapäivään saakka.Viime kesänä ei tehty mitään remonttiin viittaavaakaan, todettiin keväällä kylmän rauhallisesti, että etukäteen ei suunnitella lainkaan sitä kilometrilistaa tekemättömistä töistä, vaan tehdään mitä huvittaa jos huvittaa. No sen verran kuitenkin tehtiin sitä muuta eli siivottiin ranta kaiken maailman kasvustosta ja leikattiin puita pienemmiksi. Joskus voi siis olla tekemättä remonttejakin ja viettää enemmän lomaa.

2 kommenttia:

  1. Voivoi,itse välttelisin kaikkea remonttihommaa,paitsi päällysmiehenä voisin olla;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä en juurikana saa osallistua itse remonttiin vaan joudun aina hoitamaan ne inhottavimmat hommat :) Ehkäpä siippani on todennut, muttei ääneen ole uskaltanut sanoa, että parempi kun tuo ei osallistu näihin hommiin, meina ahomma ei etenisi ;)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla ja arvostan mukavaa kommenttiasi!

Anonyymit käyttäjät eivät voi jättää kommentteja!